Friday, January 5, 2007

Galileea, Capernaum şi alte oraşe din vremea lui Isus

Ciprian a intrebat:

"Cind a auzit Isus ca Ioan fusese inchis, a plecat in Galilea.
A parasit Nazaretul, si a venit de a locuit in Capernaum, linga mare, in tinutul lui Zabulon si Neftali,..."
Q: Unde erau aceste tinuturi relativ la Israel? Unde le putem localiza in ziua de astazi?

Daca mergeţi la http://quickbible.net/qb-eb.php?cont=s61 veţi găsi mai multe hărţi (trebuie să mergeţi la Enciclopedia Biblică, şi apoi să selectaţi „hărţi” din manşeta din stânga). Acolo veţi găsi la secţiunea hărţi din Noul Testament o hartă a Galileii. De asemenea la hărţi din Vechiul Testament, veţi găsi hărţi ale împărţirii ţării Canaan între cele 12 seminţii (faceţi click pe harta "triburile lui Israel").

Textul din Matei explică de ce s-a dus Isus în părţile acestea să slujească: pentru împlinirea unor proorocii ale Vechiului Testament. O să explic mai jos un alt motiv. Deocamdată, se ştie că evanghelistul Matei, scriind Evanghelia sa pentru evrei, a locuit în Galileea (se numea Levi după numele său evreiesc şi a fost de profesie vameş; pe el l-a chemat Domnul Isus de la vamă, după cum reiese din Marcu 2:14).

Între ispitirea lui Isus şi plecarea sa în Galileea se cuvin (din punct de vedere cronologic) alte câteva evenimente (care apar în Evanghelia lui Ioan 1:29 până la sfârşitul capitolului 4; astfel, după botezare, Ioan Botezătorul îl identifică ca fiind „Mielul lui Dumnezeu”, apoi Isus se duce la Ierusalim la paşte, are loc dicuţia cu Nicodim şi în călătoria sa spre Galileea, trece prin Samaria unde are loc discuţia cu femeia de la fântână ). Matei însă începe relatarea sa în Galileea pentru că el era galilean!

Galileenii era în majoritatea lor oameni neinstruiţi, de condiţie mai joasă, mai săraci. Vă amintesc că una din proorociile Vechiului Testament era că Evanghelia va fi propovăduită săracilor (Isus o citează în sinagoga din Nazaret, vezi Luca 4:16-19). Plecând între săraci şi vestindu-le lor Evanghelia mai întâi, Isus a împlinit proorocia aceasta dar s-a şi umilit pe Sine.

Umilinţa Domnului este unul dintre lucrurile pe care noi, ca creştini, trebuie să le înţelegem cu precădere. Aceasta este subliniată adesea în Scripturi (Isus a afirmat despre Sine că este smerit - Mat 11:29 - iar Pavel vorbeşte mai pe larg despre umilinţa Domnului Isus - Filipeni 2:1-11), şi trebuie înţeleasă şi adoptată în propria noastră viaţă, altfel, noi nu suntem urmaşii lui Christos!

Isus a plecat din ceruri pentru a veni pe pământ. Aceasta a fost despărţirea Sa de slava pe care o avuse înainte de întemeierea lumii. Acum asistăm la a doua despărţire a Domnului: a crescut, a locuit şi s-a dezvoltat ca rabin în Nazaret. Acum se desparte de Nazaret, şi din câte ştiu eu, nu se va mai întoarce niciodată ca să locuiască acolo. Este ca şi când Isus se desparte mereu de o fază, de o etapă, pentru a trece în următoarea. De acum înainte, oraşele de aici din Galilea, de pe malul de vest al Mării Galileeii (sau Ghenezaret cum se mai numeşte; romanii îi mai ziceau şi Marea Tiberiadei) şi oraşele de pe malul estic al Galileeii (oraşele din aşa numitul Decapolis) devin scena pe care va lucra Domnul Isus.
Multe dintre oraşele acestea pot fi găsite şi azi. Pentru edificare, vă propun să studiaţi site-ul www.BiblePlaces.com . Acolo veţi găsi multe astfel de referinţe şi imagini din vremuri moderne ale unora dintre localităţile ce s-au păstrat până în zilele noastre.

No comments: