Friday, January 12, 2007

CE S-AR FI ÎNTÂMPLAT DACĂ NU AR FI PĂCĂTUIT OMUL? AU AVUT ADAM SI EVA SEX ÎNAINTE DE CĂDERE?

Care a fost iniţial planul lui Dumnezeu cu privire la om şi ce s-ar fi întâmplat dacă Eva şi Adam nu ar fi păcătuit: ar mai fi existat omenirea în felul în care o cunoaştem noi, pentru că nu reiese de nicăieri că cei doi s-ar fi apropiat fizic cât timp au fost în Eden (şi totusi, Dumnezeu spune Evei "voi mari foarte tare suferinţa şi însărcinarea ta...." , în loc de " vei avea foarte mari dureri..." ceea ce mă face cumva să suspectez că El avea în plan ca cei doi să procreeze în oarecare circumstanţe).

Răspuns: Dumnezeu nu avea alt plan. Dumnezeu a ştiut că omul va cade, de aceea ni se spune în Biblie că Dumnezeu a făcut „din veşnicie” un plan de mântuire a omului (Efeseni 1:9 căci a binevoit să ne descopere taina voiei Sale, după planul pe care-l alcătuise în Sine însuşi; Efeseni 3:11 după planul veşnic pe care l-a făcut în Hristos Isus, Domnul nostru). Deci planul lui Dumnezeu a fost pentru ceea ce vedem şi avem noi astăzi. Este din nou speculaţie să intrăm în domeniul „ce s-ar fi întâmplat dacă…”. Astfel de gânduri, alături de cele de genul: „ce s-ar fi întâmplat dacă mă căstoream cu…”, ce s-ar fi întâmplat dacă mergeam la şcoală…”, etc. nu au nici un rost. Asta e viaţa pe care o ai, şi trebuie să alegi binele în mijlocul posibilităţii pe care o ai.

În ceea ce priveşte procrearea, Dumnezeu a stabilit de la început ca Adam şi Eva să aibă sex, şi să aibă copiii. Să se înmulţească, să umple pământul şi să-l stăpânească. Dacă au avut sex înainte de cădere sau nu, nu rezultă din Cuvânt. Probabil că au avut. Au procreiat ei înainte de cădere? Biblia nu ne spune, dar ne lasă să înţelegem că Cain şi Abel s-au născut după cădere. Eu cred că Adam şi Eva au căzut relativ curând după creaţia femeii.

Durerea este ceva asociat cu căderea. Dacă ar fi avut copii îaninte de cădere, noi nu avem de unde şti dacă femeia ar fi suferit. Intrăm din nou în domeniul speculaţiei şi aici este întotdeauna un teren periculos. Noi trebuie să ţinem minde de câte ori cercetăm Biblia şi ajungem la asemenea întrebări că aflarea răspunsului la ele nu va contribui cu nimic la „îmbunătăţirea” mântuirii noastre. Biblia este clară doar cu privire la lucruri privitoare la mântuire, viaţa creştină, siguranţa mântuirii. Restul lucrurilor Dumnezeu a găsit cu cale să le păstreze pentru Sine.

No comments: