Friday, January 12, 2007

CUI I SE ADRESA „SEMNUL LUI CAIN”? UNDE ERA ŢARA NOD?

Pentru cine era semnul dat de Dumnezeu lui Cain, de vreme ce pe pământ existau doar Adam , Eva şi el; şi tara Nod, de către cine era locuită? Cine a fost soţia lui Cain, una dintre surorile lui?

Întrebarea despre soţia lui Cain a făcut înconhurul lumii deja de miliarde de pri. Nu cred că există cititor al Bibliei ca să nu-şi pună întrebarea despre soţia lui Cain. În Gen 4:1 avem pe Cain, Gen 4:2 avem pe Abel, apoi în Gen 4:25 avem pe Set. În Gen 5:3 aflăm că Adam l-a născut pe Set la vârsta de 130 de ani. Trebuie să mai observăm şi „ciudăţenia” dacă doriţi că genealogia amintită în capitolul 5 aminteşte doar unii dintre bărbaţii născuţi, dar fetele nu sunt amintite la nici unul dintre patriarhi. După naşterea lui Set, Adam mai trăieşte 800 de ani şi naşte fii şi fiice. Câte fiice să fi născut după naşterea lui Cain până la Set? Dar după naşterea lui Set? Nu se ştie. Probabil că foarte mulţi, deoarece binecuvântarea lui Dumnezeu a fost să se înmulţească.

Este normal să credem că la început, băieţii s-au căsătorit cu surori de-ale lor. Obiceiul de a se căsători „în familie” a fost păstrat până pe vremea lui Avraam, care era căsătorit cu sora sa vitregă: Avraam şi Sara aveau acelaşi tată, dar mame diferite (Gen 20:12). Legi care interziceau căsătoria cu rudenii apropiate au fost date de Moise în Levitic 18 - 20. Astăzi lucrul acesta este de asemenea interzis în multe ţări şi din cauza faptului că materialul genetic ce intră în compoziţia fiinţei umane este din ce în ce mai distrus. Cu cât mai departe suntem de creaţie, cu atât mai mare este influenţa păcatului şi blestemului asupra omului. Copiii moştening un set de gene de la fiecare dintre părinţi, dacă părinţii sunt rude apropiate, este mai mare riscul ca perechea de gene moştenite de la ei să producă diformităţi în copii. Pe vremea lui Adam, materialul genetic al oamenilor era perfect, deci şi al lui cain şi al surorilor sale. Copiii lor au fost de asemenea fără defecte. Dar pe măsură ce ne îndepărtăm de origini, posibilitatea defectelor este din ce în ce mai mare.

Locaţia „ţării Nod” nu se ştie; aflăm doar că era la răsărit de Eden (ca să nu mai vorbim că în afară de bănuiala că Eden ar fi fost undeva în Mesopotamia, nu ştim nimic despre Eden). Eu cred că (,) Cain s-a căsătorit cu o soră de-a sa înainte de a pleca în Nod, şi abia acolo s-a culcat cu soţia sa şi a început a avea copii. Locuitorii acestei „ţări” erau tot urmaşi de-ai lui Adam. Cetatea zidită şi care purta numele primului născut al lui Cain (Enoh) nu trebuie să ne ducă cu gândul la cetăţile văzute de noi prin filme sau în călătoriile noastre prin Europa. O cetate pe vremea aceea era orice aşezare care era împrejmuită cu ceva pentru a asigura cât de cât protecţia locuitorilor ei. Ori numărul acestor locuitori nu era de obicei peste 100.

Pentru că se naşte aici întrebarea ce populaţia o fi avut pământul pre vremea aceea, hai să vedem alte două întrebări: câţi oameni au intrat în Egipt, pe vremea lui Iosif, şi câţi au ieşit din el, după 430 de ani? Au intrat 70 de suflete (Exod 1:5) şi au ieşit şase sute de mii (Exod 12:37). Vârstele maxime ajunse erau de peste 100 de ani. Deci, putem presupune că la o pornire de la doi oameni, cu vârte maxime până la 700-900 de ani, cu sănătate neafectată de păcat, cu gene mai curate, cu un mediu nepoluat, fără mutaţii fizice, (încă, deoarece aşa cum am mai arătat erau foarte aproape de origini) populaţia să fi ajuns la cel puţin 200 mii în 200 de ani şi probabil peste 600 de mii în 400 de ani. Cifrele sunt doar presupuneri ale mele; există studii care arată că populaţia ar fi ajuns la peste 3 miliarde înainte de potop!

Referitor la semnul lui Cain: sunt oameni care afirmă că trebuie ca pe pământ să fi existat şi alţi umanoizi în afară de urmaşii lui Adam şi Eva. Dar, pe vremea aceea, neexistând o lege care să presupună pedeapsa pentru o crimă, pentru un omor se răzbuna o rudenie a celui omorât! Pe un străin nu l-ar fi interesat că (,) Cain şi-a omorât fratele. Deci răzbunătorul lui Abel trebuie să fi fost un frate al celor doi, sau o altă rudenie. Oricum, Cain l-a ucis pe Abel când cei doi erau deja maturi, şi unul făcea de mai mult timp agricultură, celălalt avea turme de oi… Cât cu privire la o posibilă întrebare că în ce a constat semnul lui Cain, intrăm din nou în speculaţii. Ce se poate spune, este că era ceva ce era vizibil pentru alţii, menit ca odată văzut, să nu i se ia viaţa lui Cain.

2 comments:

iov said...

nu sunt concludente aceste raspunsuri,pentru ca iar ridica alte semne de intrebare:daca,cain s-a stabilit in tara nod cine erau cei care o populau,caci el nu a fost singur mai ales ca a dat un nume acelui sat sau oras ce afost el;biblia spune ca el (cain) a iesit singur din eden cum si cand si-a luat de sotie pe una dintre surori;daca semnul dat lui era vizibil pentru ceilalti oameni pe care i-ar fi intalnit pana sa se localizeze undeva cum se face ca nu s-a perpetuat la urmasii lui(daca a fost vreun tatuaj sau ceva asemanator)etc.

Ceszares said...

Doresc sa fac o prezizare cu privire la inmultirea populatiei. Adam si Eva nu au mai avut nici un fiu pana la nasterea lui Set. De ce zic asta? Pt ca in Geneza 4:25 zice: ,,Adam s-a împreunat iarăşi cu nevasta sa; ea a născut un fiu şi i-a pus numele Set; „căci”, a zis ea, „Dumnezeu mi-a dat o altă sămânţă în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain.”" de unde se poate deduce caci Eva nu a mai nascut nici un baiat in afara de Cain, Abel si Set pana in acel moment. Fete, da, e posibil sa mai fi nascut, dar nu prea multe. ,,Dupa o bucata de vreme" din v3 cap4 nu poate insemna mai mult de 100 si ceva de ani (120 maxim); perioada in care Adam si Eva e posibil sa fi nascut fiice (zic lucrul acesta pt ca Set s-a nascut cand Adam avea 130 de ani). Dar nu stiu de ce aveti impresia ca atunci oamenii erau ca iepurii! Era mult mai greu decat acuma de primit pe lume un copil in acele conditii de atunci.

Dar... Ceea ce vreti voi sa aflati va este interzis de propria constiinta. Adica nu ati putea accepta ceva care sa contravina explicatiilor SUMARE ale cartii Geneza. De exemplu, ati putea intelege si accepta o civilizatie preadamica fara ca existenta acesteia sa va denatureze imaginea lui D-zeu su modul in care ati inteles pana acuma modul Sau de lucru? Toti cei cu care am avut dezbateri pe aceasta tema s-au incurcat in posibilitatea ca alti oameni sa fi existat pe Pamant inaintea lui Adam si Eva fara ca acestia sa fi fost creati la fel ca Adam si Eva.
Asadar problema e simpla si reductionista: Fie credeti interpretarea sumara a autorului Genezei (care dupa cum va puteti da seama nu avea ca obiectiv elucidarea misterului inceputului Pamantului, ci tine cont de alte aspecte), fie luati in considerare si alte surse istorice si faceti cercetari mai amanuntate. Daca alegeti prima varianta nu mai puteti pune la indoiala explicatiile Genezei. E bine ss fim niste oameni hotarati cum ii place lui D-zeu. nu o data sa ne indoim de Cuvantul Sau si alta data sa-l proclamam. Nu credeti? :)