Friday, January 12, 2007

ADAM si EVA: predestinati unul pentru altul? S-au iubit ei?

Se pare că Adam şi Eva au fost oarecum predestinaţi unul pentru altul, din moment ce au fost creaţi unul pentru altul, aşa că nu a fost alegerea lor, şi poate chiar sentimentul de dragoste nu exista.

Răspuns: Folosirea cuvântului „predestinaţi” nu cred că este potrivită în contextul acesta. Dacă vrei să zici că Adam nu a avut şansa de a alege ceea ce a dorit el dintr-o mai mare varietate a „ofertei”, se poate spune. Alegerea o făcuse Dumnezeu atât pentru bărbat cât şi pentru femeie. Cei doi au fost puşi în faţa faptului. Dumnezeu a creiat-o pe Eva pentru Adam, şi nu pe Adam pentru Eva. Asta nu înseamnă că nu au fost potriviţi! Dimpotrivă, când a văzut-o Adam, a exclamat cu surprindere, minunare şi bucurie: Geneza 2:23 Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea!

Versetul de mai sus arată că Adam a fost în căutare, dar nu a găsit nimic potrivit pentru el. Când a văzut-o pe Eva i-a plăcut şi eu cred că a iubit-o.

Oricum, vorbind despre „dragoste”, aceasta nu este numai un sentiment. Nici un băiat nu se trezeşte dimineaţa zicându-şi: „astăzi mă voi îndrăgosti!” Dragostea ca sentiment, se întâmplă. Nu este raţională şi nu merge departe, de obicei. Eu consider dragostea un act de voinţă, de sacrificiu. Cea mai mare dragoste a fost dovedită de Dumnezeu, care a jertfit pe Domnul Isus, unicul Său Fiu, care era curat, strălucitor, perfect, pentru că ne-a iubit pe noi, nişte duşmani ai lui, plini de păcat.

Apostolul Pavel spune că 1 Corinteni 7:39 O femeie măritată este legată de lege câtă vreme îi trăieşte bărbatul; dar dacă-i moare bărbatul, este slobodă să se mărite cu cine vrea; numai în Domnul. Partea a doua a versetului stabileşte principiul libertăţii unui bîrbat creştin de a se căsători cu o femeie creştină. De asemenea este important să vezi principiul liberei voinţe: cu cine vrea!

Căsătoria fiind una dintre cele mai importante alegeri ale vieţii noastre, trebuie cântărită nu doar prin prisma „dragostei”, după principiul lui Samson: Judecători 14:3 Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nici o femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la Filisteni, care Sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.” Îndrăgostirea de dinainte de căsătorie dispare în două săptămâni, şi trebuie să facă loc unei iubiri care va dura o viaţă întreagă, la bine şi la rău!

A iubit-o Adam pe Eva? Negreşit! De unde ştiu? Eva a fost prima care a mâncat din fructul pomului interzis, apoi a dat lui Adam, şi acesta, dacă n-o iubea, putea să o refuze şi s-o lase să cadă singură (vorbesc doar ipotetic, şi nu e bine să facem astfel).

No comments: